در بخش قبل به شرح بند اول از مسئولیتهای آقایان در خانواده پرداختیم. در این مطلب به شرح بند 2 و 3 مسئولیتهای آقایان می پردازیم.


2- هدایت خانواده بسوی رستگاری.

قرآن کریم می فرماید:

قُوا أنفُسَکُم وَ اَهلیکُم ناراً

خود و کسانتان را از آتش [دوزخ] حفظ کنید.

Link: سوره تحریم آیه 6

مرد موظف است که زمینۀ رشد و تعالی را برای همسر و فرزندانش فراهم آورد و لوازم رسیدن به رشد و تکامل را در اختیار ایشان قرار دهد. برای مثال راه تحصیل علم را برای آنها باز نماید و یا این که وسایل و امکانات لازم برای تربیت فرزندان را در اختیار همسرش قرار دهد زیرا کودک عمدۀ شخصیت خود را از مادر می گیرد و از تربیت مادر است که شخصیت و شاکلۀ وجودی فرزندان شکل می گیرد.


3- تربیت فرزندان

پدر در مقام سرپرست خانواده مسؤول تربیت فرزندان است، اگرچه مدیریت اجرا و بیشترین سهم در تربیت فرزندان به مادران اختصاص دارد.


امام علی (ص) در نهج البلاغه می فرمایند:

فرزند بر گردن پدرش سه حق دارد: نام نیکو برای او برگزیند، به او ادب نیک بیاموزد و قرآن را به او تعلیم دهد.

Link: حکمت 399


نمی توان گفت چون عده ای از مسؤولان جامعه خطا می کنند، نباید مسئولیتی در جامعه وجود داشته باشد زیرا در آن صورت جامعه ای هم نخواهد بود. در خانواده نیز چنین است، مرد مسئول است و در قبال این مسئولیت وظایفی دارد و در مقابل خانمها هم وظیفه دارند که از این مسؤولیت پاسداری کنند و آن را بپذیرند.


درست است که عده ای از مردان در انجام برخی از وظایف خود کوتاهی می کنند و یا گاهی آن را به خوبی انجام نمی دهند )برای مثال در دادن نفقه کوتاهی می کنند و یا از قوامیت خود سوء استفاده می کنند و چنین می پندارند که قوام بودن صرفاً به معنای خشونت است و امر و نهی!( این گروه از آقایان باید بدانند که قوام موظف است همۀ امور را رعایت و اداره نماید و در همۀ جهات نیازهای همسر و فرزندانش را در حد توان تأمین کند. آنان باید بدانند که در پیشگاه خداوند مؤاخذه می شوند.


موفق باشید.

دکتر سید محسن میرباقری

WEB: www.namquran.ir